Zes goede redenen om een middagdutje te doen

Ga elke dag voor een goede powernap.

Een siësta is geen verloren tijd. Een middagdutje geeft u niet alleen de mogelijkheid om te herstellen of om te herbronnen, maar biedt u tevens nog heel wat andere voordelen. Wat zijn de echte weldaden van een middagdutje?

1. Middagdutjes zijn goed voor het hart
Wie minstens driemaal per week een middagdutje doet, zou 30% minder risico lopen op hartfalen en op cardiovasculaire ziekten. Hoe is dit te verklaren? Een middagdutje vermindert de stress. En stress is nu eenmaal een belangrijke cardiovasculaire risicofactor.

2. Middagdutjes hebben een stimulerend effect
Op het einde van het middagdutje, scheidt het lichaam twee hormonen af, adrenaline en noradrenaline. Deze hormonen spelen een rol bij het ontwaken, aangezien ze het hartritme stimuleren, wat een grotere doorbloeding van de hersenen mogelijk maakt. Met andere woorden, het einde van de siësta heeft een stimulerend effect. Bij het ontwaken na ons middagdutje, voelen we dus de energie die nodig is voor een nieuwe dag. Dit fenomeen doet zich ook voor na een nachtje slapen. Dat is de reden waarom we ons gewoonlijk een tiental minuten na het ontwaken op ons best voelen.

3. Middagdutjes stimuleren de creativiteit
We krijgen onze beste ideeën vaak na een middagdutje. Tijdens een siësta ligt onze hersenactiviteit weliswaar lager, maar ze ligt niet stil. Ons 'onbewustzijn' is dan aan het werk: de beelden die we tijdens het wakker-zijn opgeslagen hebben, worden nu geprojecteerd en komen vrij tot expressie. Dit fenomeen is meer uitgesproken tijdens een middagdutje dan tijdens een nachtje slapen. Dat komt omdat we ons tijdens een middagdutje in een lichtere slaapfase bevinden, die geschikter is voor dit soort ingevingen.

4. Middagdutjes brengen raad
Tijdens deze lichte slaap, kunnen we ons oplossingen, die onze hersenen buiten ons medeweten overwogen hebben, beter herinneren. Zo kunnen we strategieën uitwerken die we ons enkele minuten na het ontwaken nog herinneren. Dit is na een nachtje slapen zogoed als onmogelijk, aangezien die nacht meestal eindigt met een droomfase. Deze onbewuste toestand bezorgt ons de nodige afstand om de lastigste situaties te begrijpen.

5. Middagdutjes dwarsbomen de negatieve effecten van slaaptekort
We slapen minder en minder en steeds meer mensen lijden aan slaaptekort. Dit slaaptekort heeft heel wat negatieve effecten: het leidt tot vermoeidheid en stress, vermindert de concentratie en de aandacht, verstoort de vorming en opleiding van kinderen en jongeren, leidt tot een verlies aan productiviteit, verhoogt het risico op diabetes en overgewicht, enz.

6. Middagdutjes in de praktijk.
Een middagdutje vergt geen grote tijdsinvestering (10 tot 30 minuten). Wie gehaast is, kunnen we zelfs microsiësta's aanbevelen. Ze duren slechts enkele minuten en kunnen op kantoor en zelfs in het openbaar vervoer.

Een middagdutje doen, verhindert u niet om 's nachts goed te slapen. Op voorwaarde uiteraard dat u uw siësta houdt in het begin, en niet in het midden van de namiddag. Een middagdutje vermindert de stress en verhoogt uw productiviteit, wat zeer bevorderlijk is voor uw nachtelijke slaap.

29/03/2010 Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste

Source: Frédéric Ploton, "Le guide officiel de la sieste"
(De officiële gids van de siësta), uitg. Jouvence.

Een brainactivator verdiept en versterkt het effekt aanzienlijk.

Er is nu ook de revolutionaire Earthpulse Slaaphulp
De electromagneet van dit magneetveldapparaat kan eveneens aangesloten worden op de NovaPro100 om je energiepunten of chakras te stimuleren.

International Relax

Brainfit bvba

Twitter Hyves Facebook

Brainactivator

+brain machines
+mind machines
+altered states
+audio visual stimulation
+diepe onstpanning
+brainaktivator
+mind machine

Mindmachine

+brainactivator
+powernap
+middagdutje
+relaxatie
+anti-stress
+brainstorm
+mindfulness

Brainmachine

Brainwaves determine your state of mind Audio Visuele Stimulatie en Brainwaves Verkoopsvoorwaarden Brainfit Privacy

Exclusieve Invoer Benelux Photosonix Brainactivator of Mind Machine ivm Mindfulness: Brainfit bv , Notelaarweg 9 , 3140 Keerbergen. (BelgiŽ) + Snelle verzending Nederland en heel Europa